Biyoloji dersi yoğun bir bilgi aktarımının gerçekleştirildiği, dili Latince kökenli olan bir derstir. Ezber olduğu düşünülen fakat aslında öğrenme ve bağlantıların çok fazla kullanıldığı, bilginin yorumlandığı ,uzun süreli hafıza çalışmaları gerektiren emek isteyen bir bilim dalının öncül dersidir.
Bir derse yakın olmak onunla ilgili farkındalıklarınız, gözleminiz ve ilginizle de doğrudan ilgilidir. Ön yargıdan uzak olunuz. Yüzyılın yükselen yıldızı Biyoloji bilimiyle ne kadar iç içe olduğu ve geleceğin tüm disiplinler arası bilgilerin harmanlanmasıyla oluşacak teknolojik atılımlarla kurulacağı gerçeği asla göz ardı edilmemelidir. Sadece sağlık bilimlerine ilgi duymak ya da sadece matematiğe ilgi duymak bu gerçeği yadsımak olacaktır. Geleceğin mühendisleri bir makineyi tasarlarken insan beyninin anatomisini, kalbin dokusal yapısını bilmek zorundadır ki ameliyat yapabilecek bir robotu tasarlayabilsin. Bir uzvunu kullanamayan birine biyonik bir tasarım üretmek o uzvun yapısını bilmekle başlar. Bilimler iç içe geçmiştir . Tüm çalışmalarınızı bu gerçek ışığında gerçekleştirmeniz çok önemlidir.
Peki ne yapmalıyız? Önce İYİ DİNLE! GÖZLEMLE! ARAŞTIR!
NEREDEN Mİ ? Bilimsel makaleler...dergi park ...üniversite yayınları ...khan akademy...Champbell yayınları… Belgeseller..Meb …
SORU SOR?
ASLA EKSİK BIRAKMA...Çünkü tıp, eksik bilgi adamı öldürür der…
SADECE OKUMA ...OKUDUĞUN ŞEYLE KONUŞ…Bunun için 5 n 2 k yöntemini kullanabilirsin.
NE? Önce ne olduğunu öğreneceğiz
NEDEN? Olduğunu öğreneceğiz.
NEREDE? Olduğunu soracağız.
NE ZAMAN? Olduğunu soracağız.
NASIL? Olduğunu soracağız.
KİM? Bunu kimin yaptığını bulacağız.
KİMDEN? Kimlerle bağlantısı olduğunu sorgulayacağız.
PEKİ TESTLER? Maalesef ihtiyacın var…
1.Önce konu tekrar edilir.(Şöyle bir bakılmaz…Görülür…Çünkü bakmak görmek değildir.)
2. İlk test çözülür. Yapılamayan sorunun konu başlığına geri dönülür. Demek ki anlaşılmamış yada hatırlanamamıştır.
3.İkinci teste geçilir. Kontrol edilir ve yine sadece hata yapılan bölüm tekrar edilerek diğer testlere geçilir. Böylece uzun süreli belleğiniz devreye sokulmaktadır.
Çalışırken not almalısın ve renkli kalem kullanmalısın...RENKLER ÖĞRENMEDE VE HAFIZA ÜZERİNDE ÖNEMLİ BİR ETKİYE SAHİPTİR.
Zorlanıyor musun? O zaman birine anladıklarını anlat. Kendini duymak kimin patron olduğunu beynine söyleyecek ve beynin sana daha çok inanacaktır.SESLİ OKUMALAR YAP.
VEEE…RİTMİNİ KORU ….Tüm derslerde DENGEYİ BUL... DOĞA DENGE ÜZERİNE KURULMUŞ TUR.
Eğer tüm bunları derinleştirerek yapıyorsan ve cevabının peşinden yılmadan ve sağlıklı adımlarla gidiyorsan seni kimse tutamaz…
9.sınıfa geldik.
Yeni öğretmenler ,yeni bir sistem,yeni bir yol…
Biyoloji dağ gibi bir ders. O dağa nefesimizi kontrol ederek yavaş yavaş çıkacağız . Tüm yollar ,zorlu geçitler tanınacak. Geçmişte sadece üstünden geçtiğiniz bilgilerin tüm ayrıntıları ve nedenleri sorgulanacak. Her şeyin temeli bu yıl atılacak . Zirveye kontrollü çıkabilmek için bu sınıfta öğrenmen tam olmalı ki 12.sınıfta zamanı doğru kullanabilesin.
1.Canlı nedir?
2.Canlıların temel bileşenleri nedir?
3. Hücre nedir?
4.Canlıların sınıflandırılması nasıldır?
Gördüğünüz gibi temel atılıyor.
10.Sınıf
1.Hücreyi kim yönetiyor.?
2. Hücre bölünmeleri nasıl gerçekleşir ,neden gerçekleşir?
3. kalıtım :özelliklerimiz nasıl aktarılıyor?
4.ekoloji :çevre ve insan
Kendi içinde özelleşmeler başladı.
11. sınıf
Daha da özelleşiyoruz. Artık tüm sistem ve organlarımızın yapılarını ve nasıl çalıştıklarını öğreneceğiz. Sinir, solunum, dolaşım , boşaltım, sindirim, destek hareket, Hormonal sistem. Yarı doktor sayılırsınız. Sonra biraz da ekoloji, çevre. Çünkü çevre elden gidiyor. Buna dur demek lazım.
Geldik 12.Sınıf
VAROLUŞ HİKAYENİ BARINDIRAN DNA İLE BAŞLAR.
1.DNA VE GEN: BİLGİLERRRRRR.
2. Hücresel Solunum : ENERJİİİİ.
3. Fotosentez: BESİNNNNN
4. Bitki biyolojisi olmadan biyoloji olur mu?
Tabi tüm bunları yaparken 12 olduğunuzda biz 9,10,11.sınıf konularınızı da size anlatacağız. Çünkü artık sınav zamanı.
Peki hangi konu daha önemliiii? TÜM KONULARINIZ ÇOK DEĞERLİ VE BAĞLANTILI. TÜM KONULARDAN SORU SORULMA İHTİMALİ VAR. ŞU AN 6 SORU TYT, 13 SORU AYT olmak üzere biyolojiden toplamda 19 soru sorulmaktadır.