Ödül’ün amacı; gençlere, yararlı boş zaman aktivitelerini ve gönüllülük bilincini tanıtarak, onların başarıya ulaşma azmini keşfetmelerini sağlamak ve gençlerin gelişimini teşvik eden kişi ve kurumlara kılavuzluk etmektir. Bu programda yer alan herkesin kendi hayatlarına dair bir katma değer ve mutluluk yakalamasını umuyorum. Şundan eminim ki; bu programı uygulayan herkes, başkalarının saklı kalmış yeteneklerini keşfetmek ve azim gerektiren bir işi başarmalarını sağlamak konusunda yaptıkları yardımlardan dolayı ayrı bir mutluluk duyacaklardır.”
Tüm bu deneyimler, kararlılık ve süreklilikle nelerin başarılabileceğinin göstergesidir. Sonsuz rekabetin olduğu bir çağda, kazanılan bu beceriler, gençleri iş hayatına da hazırlar ve onlara yeni fırsatlar sağlar.
Ödül Programının Faydaları ve Etkileri
Ödül Programı kişinin kendi sınırlarını zorlamasını esas alır. Bu programda gençler kendi Ödül Programlarını kendileri yaratır, hedeflerini kendileri belirler, gelişimlerini kendileri kayıt altına alırlar ve yalnızca kendileri ile yarışırlar.
Ödül Programının Gençler için Getirileri
✓ Özgüven
✓ Duygu ve hisleri yönetebilme
✓ Direnç ve azim
✓ İlişkileri yönetebilme ve liderlik becerileri
✓ Yaratıcılık ve esneklik
✓ Planlama ve problem çözebilme becerisi
✓ Toplumsal sorumluluklarının farkında olma
✓ Farklı kültürleri anlama
✓ Kişisel ve sosyal hayatta mutluluk
✓ Etkili iletişim becerisi
✓ Katılımcılar ve Yetişkinler Tarafından Hissedilen Etkiler
✓ İstihdam edilme ve kazanç sağlama potansiyelinde artış
✓ Bedensel sağlık ve zindelikte gelişme
✓ Zihinsel sağlık ve refah düzeyinde gelişme
✓ Hayırseverlik ve toplum için çalışmalarda artış
✓ Çevresel etkilerde gelişme
✓ Sosyal dayanışmada artış
✓ Kırıcı, itici, rencide edici davranışlarda azalma
MUN
MUN kısaltması İngilizce "Model United Nations" kelimelerinin baş harflerinden gelmektedir. Model United Nations kavramı Türkçe'de "Model Birleşmiş Milletler" anlamına gelmektedir.MUN; Birleşmiş Milletlerin öğrenciler seviyesindeki simülasyonudur. Okullardan öğrenci delegeler seçilir ve bu öğrenciler belli ülkeleri ve BMkurumlarını temsil ederler.
Konferanslarda anadil İngilizcedir. Genellikle Birleşmiş Milletlerde bulunan komiteleri içerir. Farklı şehir ve ülkelerden delegeler katılmaktadır. Bu proje, başta Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Harvard ve benzeri saygıdeğer üniversiteler tarafından kabul görmektedir ve desteklenmektedir.
Konferanslara hazırlık aşamasında yoğun bir çalışma sürecinden geçen öğrenciler, uluslararası ilişkiler, dünya sorunları ve güncel olaylarla ilgili detaylı bir araştırma içine girerler. Her konferansta temsil edecekleri farklı ülkelerin bakış açısıyla o sorunlara çözüm getirecek yasa tasarıları hazırlar ve bunları haftalık çalışma saatlerinde tartışarak alıştırma yaparlar. Katıldıkları konferanslarda ise dünyanın farklı ülkelerinden gelen gençlerle birlikte sorunlara getirdikleri çözümleri tartışarak, münazara ederek, diplomasinin taktiklerini kullanarak Birleşmiş Milletler çatısı altında önergeler hazırlarlar.
MUN (Model United Nations) amacı nedir?
Öğrencilerin dünyaya karşı bakış açılarını geliştirmek ve uygulama yaparak demokrasi ilkesini pekiştirmektir. MUN konferanslarında dünya gündeminde bulunan global sorunlara çözüm aranmaktadır.
MUN (Model United Nations) çalışmaları nasıl yürütülür?
1. Konferans,
2. Panel,
3. Çalıştay,
4. Forumusulüyle çalışmalar yürütülmektedir.
MUN (Model United Nations)konferanslarına kimler katılabilir?
MUN (Model United Nations)konferanslarına lise ve üniversiteöğrencileri katılabilirler.
MUN (Model United Nations)'ın avantajları
Farklı şehir ve ülkelerden delegelerin katılmasıylakültürel etkileşimi de sağlanır.
Bu konferanslar sayesinde insanların İngilizce dil yeteneği ve özgüvenleri gelişir.
Dünyaya farklı bir bakış açısı kazandırırken kişinin genel kültür seviyesini de yükseltir.
Delegeler sorumlu oldukları ülke vasıtasıyla kişisel ve milli düşünceler dışında uluslararası düşüncelere sahip olur.
Gerçek Birleşmiş Milletler’in tam bir simülasyonu olan bu aktivite sayesinde öğrenciler, araştırma, yazma, tartışma, topluluk önünde konuşma yapma, fikirlerini ifade etme gibi çok önemli beceriler edinirler